Przekąski na mecz – to nasz pierwszy wpis. Słowem to ważny dzień dla nas. Ważny też dla kibiców piłki nożnej. Dziś wieczorem reprezentacja Polski rozegra mecz. A mecz bez przekąsek nie istnieje.
Przekąski na mecz, które dzisiaj proponujemy są łatwe w wykonaniu a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Wszystkie poniższe propozycje przetestowaliśmy w naszym domu.
Na początek polecam domowe chrupkie pieczywo.
Składniki:
- 100 ml płatków owsianych
- 125 ml mąki pszennej
- 50 ml ziaren słonecznika
- 50 ml pestek dyni
- 175 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę z płatkami i ziarnami. Następnie dodajemy wodę oraz przyprawy – mieszamy dokładnie masę i odstawiamy na około 20-30 minut. Nie martwcie się jeśli mąką na początku nie wchłonie całej wody – przez ten czas składniki napęcznieją i powstanie dość zwarta, kleista masa.
Po tym czasie masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ją dość cienko – na około 3-4 milimetry. Ja już przed pieczeniem zrobiłam nożem delikatne nacięcia wzdłuż których po pieczeniu łamaliśmy chlebek.
Tak przygotowane „ciasto” wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około 60 minut – co kwadrans uchylając drzwiczki na kilka minut.
Po upieczeniu łamiemy chlebek na kromki i ..zjadamy z ulubionymi dodatkami.
A skoro o dodatkach mowa – polecam do takiego domowego pieczywa pyszne pasty. Może skusicie się na taką z bobu albo bakłażana ? Przepisy na pasty znajdziecie na blogu Gotuj z rodzinka.